--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

juli 2008Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-07-08 - Eric Heuvel - De geschiedenis van Rotterdam

Eind juni lanceerde het Gemeentearchief Rotterdam een digitale strip over de geschiedenis van Rotterdam voor scholieren. De strip, getekend door Eric Heuvel, gaat over de scholieren Anouk en Richie die met behulp van de magische 'Historiemeter', die ze op school gekregen hebben, een reis door de Rotterdamse geschiedenis maken. Onderweg komen ze onder meer Erasmus, Kaat Mossel en Lee Towers tegen.
Je kunt de digitale strip lezen op deze pagina. Aan deze site is ook een historische quiz verbonden, waarmee de Rotterdamse leerlingen een Wii spelcomputer kunnen winnen.
Kijk hier voor een reportage van RTV Rijnmond over de lancering van de strip. (RS)

29-07-08 - Tweede cartoonalbum Evert Kwok
Bejaarden met ADHD, onvrijwillige brandweerlieden, vreemde filosofen en heel veel kanaries. Dat zijn in het kort de ingrediënten van het tweede album van Evert Kwok, de gortdroge cartoonreeks waarmee auteurs Eelke de Blouw & Tjarko Evenboer sinds een aantal jaren op het internet furore maken.
In 2006 verscheen bij uitgeverij Syndikaat het eerste gedrukte album van het cartoonistenduo, met meer dan 160 cartoons gebundeld in een full color album. Omdat Evert Kwok ook op papier een succes blijkt volgt nu Evert Kwok 2, met opnieuw 45 pagina's met hilarische grappen, absurde cartoons en gortdroge woordspelingen.
Evert Kwok 2 toont ons een wereld van de meest idiote genootschappen, geflopte superhelden, moraalridders die hun tafel vreedzaam verzet hebben en vooral veel kanaries. Evert Kwok 2 is voor € 7,95 verkrijgbaar via www.evertkwok.nl of bij de betere (strip)boekhandel. (RS)

27-07-08 - Lenard & Gilbert in Argentinië

Lenard & Gilbert, de humoristische stripserie van de hand van tekenaar/scenarist José Pereira, is nu ook te lezen in Argentinië. Comiqueando Online is het nieuwe logeeradres voor het duo. Deze zeer mooie en uitgebreide website bespreekt en publiceert strips van over de hele wereld. Kijk op www.comiqueando.com.ar.
Argentinië is het derde land buiten Nederland waar L&G te zien zijn. De andere landen zijn Italië, en het geboorteland van de auteur, Uruguay. (RS)

26-07-08 - Comics Brittannia online (& herhaling BBC 2)

Afgelopen najaar zond BBC 4 een serie uit over de geschiedenis van Britse stripverhalen: Comics Brittannia. Deze gehele serie staat sinds kort ook op de website van de BBC. Wellicht een idee om oude bekenden terug te zien of juist kennis te maken met andere verrassende Britse strips.
Kijk voor de online versie van Comics Brittannia op deze pagina.
Momenteel wordt de serie ook herhaald op televisie, op BBC 2. Kijk vanavond (zaterdag 26 juli) om 23.00 uur naar aflevering 2, Boys and girls. (RS)

25-07-08 - Mudhoen - Slag om Leeuwarden
Het Leeuwarder stripblad Mudhoen presenteert de striptrilogie 'Slag om Leeuwarden'. In deze reeks raken het stripfiguur Mudhoen en zijn vrienden Grootbuuk, Dude en Leedvermaak betrokken bij de onafhankelijkheidsstrijd van Friesland, die als onschuldig betoog begint en eindigt in een bloedige strijd tussen Friesland en Holland.
De Mudhoeners sluiten zich aan bij het Friese leger, maar proberen de oorlog te misbruiken voor hun eigen gerief, waardoor ze de woede van de Friese leiders op hun nek halen. Door hun wangedrag raken Mudhoen en zijn vrienden steeds verder in de problemen, maar ook Friesland heeft het zwaar en de nederlaag lijkt onafwendbaar. Totdat de Friese leider met een geheim wapen aan komt zetten... Humor met een serieuze ondertoon.
'Slag om Leeuwarden' is gestencild in drie kleuren en kost 10 euro voor de complete trilogie. Mudhoen is te bestellen via mudhoen@mudhoen.com
Kijk op de website van Mudhoen: www.mudhoen.com (RS)

25-07-08 - Paul Teng over 'Kinderen van Nederland'
Paul Teng tekende korte strips voor het boek Kinderen van Amsterdam van Jan-Paul Schutten. Hierin wordt de geschiedenis van de hoofdstad verteld aan de hand van het leven van kinderen uit vroegere tijden. In oktober verschijnt het boek 'Kinderen van Nederland', dat over de geschiedenis van het hele land gaat. Ook hier verzorgt Teng de tekeningen voor.
Op YouTube is nu een korte film te zien met Paul Teng, waarin hij vertelt over 'Kinderen van Nederland'. In zijn werkkamer is goed te zien hoe het tekenwerk tot stand komt. Kijk voor de video op deze pagina. (RS)

24-07-08 - Lamelos veiling bij Galerie Lambiek
Op vrijdag 25 juli vanaf 17.00 uur vindt bij Stripwinkel & Galerie Lambiek weer de jaarlijkse Lamelos veiling plaats. De tekenaars van Kaasheld en Poephoofd bieden je een eersteklas voorstelling waarbij ze hun spullen eigenhandig veilen. Laat dit knalfeest niet aan je neus voorbij gaan en neem zelf ook toffe spulletjes mee die toch in de weg liggen... De opbrengst wordt ter plekke omgezet in bier voor alle aanwezigen.
Nieuwsgierig geworden? Download het PDF bestand van The Reporter.
Stripwinkel & Galerie Lambiek, Kerkstraat 132, 1017 GN Amsterdam Tel. 020 - 626 75 43 (RS)

24-07-08 - Nieuwe webcomic - Ankeland
Sinds een half jaar tekent Anke haar leven online bij elkaar. Ze deelt graag haar alledaagse belevenissen met ons over mannen/vrouwen issues, roken, een oogcrème, en stoere meisjes met roze nagellag op haar website Ankeland.
In doeltreffende tekeningen die qua stijl wel iets van 'onze' Margreet de Heer weghebben houd Anke je helemaal op de hoogte!
Ze update meestal elke dag, maar ja, soms is het weekend en schijnt de zon... Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op Anke's website www.ankeland.nl. (RS)

18-07-08 - Plots nr. 6 & Gentse Feesten
Het Vlaamse stripmagazine Plots presenteert haar gloednieuwe nummer 6 op zaterdag 19 juli vanaf 20 uur in Stripwinkel Popville, Oudburg 5 te Gent (B). Bij deze is iedereen daar van harte uitgenodigd! Kijk voor de cover en de inhoudsopgave van Plots nr. 6 hier en scroll naar beneden.
Let op, de Gentse Feesten zijn dan net begonnen, en de liefhebbers kunnen nadien met Plots nog een stapje in de wereld zetten. Van 21 juli t/m 27 juli zullen de Plots mensen tijdens de Gentse Feesten stripworkshops geven.
Op zondag 27 juli is het tijd voor Drink & Draw, waar je met een drankje kan aanschuiven om gezellig met een aantal mensen te tekenen en te kletsen.
Lees het uitgebreide programma van Plots tijdens de Gentse Feesten op deze pagina. (RS)

18-07-08 - Interview Hanco Kolk over S1ngle t.v.-serie
Volgende maand beginnen de opnames voor de t.v.-serie van S1ngle, de bekende strookjesstrip van Hanco Kolk en Peter de Wit. Vanaf dinsdag 14 oktober, om 21.30 uur op Net 5, kun je in 13 afleveringen de levensechte belevenissen volgen van Fatima (Bracha van Doesburg), Nienke (de Vlaamse actrice Eva van der Gucht) en Stella ('onze' Katja Schuurman).
Stripelmagazine interviewde Hanco Kolk alvast over de S1ngle t.v-reeks, waarin hij over de inhoud zegt: "Geen lach-of-ik-schiet serie met een lachband, geen spervuur aan grappen gelukkig. De melancholie komt voorop te staan."
Lees het interview met Hanco op deze pagina. (RS)

17-07-08 - Expo Serge Baeken bij Magazijn (B)
Het zal bijna 12 jaar geleden zijn dat Magazijn (Gent, B) met veel bulder en drang geopend werd door Vital Baeken en kornuiten. Zij sluiten nu af in stilte met een expositie van Serge Baeken - Chickpoint met prenten van 12 vrouwen -of meisjes, daar zijn ze nog niet over uit. De opening van Chickpoint is op zaterdag 19 juli om 20.00 uur. De expositie zal duren tot en met 28 juli.
En wie nog een exclusief gesigneerd exemplaar wil bemachtigen van Serge Baeken's nieuwste boek Prefab 1 (uitgeverij Xtra) kan al in de loop van de namiddag van 19 juli terecht bij Stripwinkel Popville in Gent.
Magazijn - Penitentenstraat 24 - 9000 Gent (B) Popville - Oudburg 5 - 9000 Gent Voor info: bel (00-32) (0)497/36.00.56 of (00-32) (0)9/223.73.71

15-07-08 - GR'NN nr. 25 - thema film
Eind mei kwam alweer nummer 25 uit van het Groningse stripblad GR'NN, dat 2 of 3 x keer per jaar verschijnt. Deze keer is als thema voor film gekozen. Aangezien de meeste GR'NN tekenaars filmgek zijn, konden ze daar goed mee uit de voeten. En hoe!
Vlerk verzorgde de fraaie coverillustratie en ook de strip Bladerunner. Bekende en minder bekende tekenaars als Eric Snelleman, Bafuss, Erik Wielaert, NAAM, Sam en Caspar Bijleveld zorgen met hun bijdragen ervoor dat deze GR'NN een aanschaf waard is door iedereen die van leuke strips houdt (en ook van film).
Kijk voor het bestellen van GR'NN nr. 25 én eerder verschenen nummers op de website van GR'NN: www.grnn.nl .
Eind augustus hebben de GR'NN tekenaars bovendien een expositie in filmhuis Images (Poelestraat 30) in Groningen. Hou voor meer info de site van GR'NN in de gaten. (RS)

14-07-08 - Linda van Erve - Having Style
Een Van Erve aan de muur of een Van Erve als leuke attentie aan een vriend of vriendin? Dat kan! Sinds kort bied Linda van Erve haar illustraties aan via de online webshop Having Style, een initatief van grafisch ontwerpster Brigitte de Man.
Momenteel staan er van Linda een gezellige zeefdruk en een mooie ansichtkaart op, en de toekomst belooft meer! Neem een kijkje op www.havingstyle.nl.
Kijk voor Linda's strip A day off op Pulp Deluxe. (RS)

14-07-08 - Nieuwe zomerstrip Pieter Geenen
Net als vorig jaar maakt Pieter Geenen voor dagblad Trouw een speciale zomerstrip van Anton Dingeman. Was het in 2007 een bewerking van een verhaal van Gogol, dit jaar gaat de serie over levensvragen.
Voor Trouw maakte Pieter Geenen vorig jaar zomer een licht-literaire bewerking van het verhaal De neus van de Russische schrijver Nikolaj Gogol, met de ambtenaar Anton Dingeman in de hoofdrol. Ook in 2008 maakt Geenen een zomerserie rond zijn hoofdpersonage met Loket voor levensvragen. De pagina rechts is van maandag 7 juli.
Kijk voor meer info hier. (RS)

14-07-08 - Bommel en Tom Poes in nieuw jasje
Alle 177 verhalen van Heer Bommel en Tom Poes zullen de komende tien jaar digitaal worden opgepoetst en heruitgegeven. De striptekeningen van Marten Toonder (1912-2005) zullen telkens in het voorjaar en het najaar op oblongformaat verschijnen, aldus De Bezige Bij. De reeks zal uit zestig banden bestaan. De eerste twee delen, 'Laat dat een les zijn' en 'Een eenvoudig gebaar' zijn onlangs verschenen in een publieks- én een luxe-editie.
Voor het bestellen van deze uitgaven, kijk hier en scroll naar beneden. Kijk voor meer info over de heruitgave van de verhalen op deze website.

14-07-08 - Danier - Havank teaser 2008

Sinds enige tijd is bij Stripwinkel Fantasia een 'teaser' te koop van het aankomende Havank album van Danier, beter bekend als Daan Jippes. Hierin staan alvast de eerste 11 pagina's van het nieuwe Havank verhaal 'De schaduw op de tast' op groot formaat.
Het album zelf verschijnt pas in november, waarbij de teaser ook als promotiemateriaal zal dienen voor de tekenaar. Wie zich alvast een exemplaar eigen wil maken van een gesigneerde Havank teaser op formaat 42 bij 30 cm, kijk op de website van Stripwinkel Fantasia.
Stripwinkel Fantasia, Gelderlandplein 203 - 205, 1082 LW Amsterdam
Tel. 020 - 6427888 E-mail: stripwinkelfantasia@tiscali.nl (RS)

08-07-08 - Inhuldiging stripmuur Dick Matena (9 juli)
Op woensdag 9 juli om 16 uur wordt de stripmuur van Dick Matena in Antwerpen ingehuldigd! De tekening voor de stripmuur is een originele tekening uit Matena's beeldroman Kaas, en beeldt Willem Elsschot uit die over de Grote Markt loopt.
Dick Matena is een veelzijdige Nederlandse striptekenaar en scenarist. Hij begon in 1960 te werken bij Toonder Studio's en in de loop der jaren werd zijn werk meerdere keren genomineerd en bekroond. Hij vertaalde voor Uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep Kaas van Willem Elsschot in zijn bekende beeldtaal. Al eerder zette hij De Avonden van Gerard Reve en Kort Amerikaans van Jan Wolkers om in stripvorm. Recent startte Matena zijn voorbereidingen om ook een beeldroman van Elsschot's Het Dwaallicht te maken.
De inhuldiging van Matena's stripmuur vindt van 16 uur tot 19 uur plaats in de Korte Nieuwstraat Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) te Antwerpen (B).
Kijk voor meer info op deze website. (RS)

08-07-08 - Pépé Soirée - Plots plus Pulp (12 juli)
Iedereen is bij Stripwinkel Mekanik uitgenodigd voor de Pépé Soirée op zaterdag 12 juli! Pépé Soirée is een samenwerking van het Vlaamse stripmagazine Plots en het online striptijdschrift Pulp Deluxe.
Het programma - 18 uur: receptie en improvisatietekenen door Vlaamse tekenaars
- 20 uur: uitreiking van de Plastieken Plunk Awards voor stripmakers - 21 uur: optreden van Luxemburger (jazzy rockrevelatie met leden van o.a. Absynthe Minded).
Kijk op deze website voor alle info over PéPé Soirée.
Stripwinkel Mekanik, Sint-Jacobsmarkt 73, 2000 Antwerpen (B) Tel. 0032(0)3 234 2347 (RS)

08-07-08 - Studenten lezen massaal Donald Duck
Niks geen wetenschappelijke artikelen of zware literatuur: Donald Duck is het meest gelezen blad onder studenten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1775 HBO-ers en WO-ers. Eén op de tien studenten leest het vrolijke weekblad. (RS)

05-07-08 - Rob van Bavel - nieuw interview over Eppo
Vandaag (5 juli) stond in de krant BN/De Stem (regio Oosterhout) een interview met Rob van Bavel, de nieuwe uitgever van stripblad Eppo. Rob komt overigens zelf ook uit Oosterhout.
In het interview gaat hij wat dieper in over de overname van de naam Eppo, waarom het blad tweewekelijks gaat verschijnen en hoe het blad uitgevoerd gaat worden. Ook verklapt hij alvast dat voor de nieuwe Eppo speciaal langere verhaaltjes worden gemaakt van Dirkjan (Mark Retera) en Elsje (Eric Hercules/Gerben Valkema).
Lees het artikel met Rob van Bavel 'Een nieuw leven voor de Eppo'.
Kijk ook regelmatig op de website van Eppo. (RS)

05-07-08 - Van Bavel en Matena - radio-interview over Eppo
Op 12 juni werd in het VPRO radioprogramma De Avonden een interview uitgezonden met Rob van Bavel en Dick Matena over het stripblad Eppo, dat in januari 2009 opnieuw door Van Bavel op de markt wordt gebracht.
Maarten Westerveen sprak uitgebreid met beide heren over o.a. de motivatie, verwachtingen en de doelgroep van de nieuwe Eppo, de dertigers van nu die vroeger wekelijks de Eppo lazen.
Matena (die erg op dreef is) geeft toe dat hij in eerste instantie niet inging op het verzoek van Van Bavel om mee te werken aan Eppo maar dat hij toch van gedachten veranderde, omdat hij het als een uitdaging ziet om na 25 jaar weer De Partners te schrijven voor Carry Brugman. Van Bavel zegt dat er ook strips in Eppo komen te staan die alleen in het blad zijn te lezen, en niet in album worden uitgegeven.
Beluister het radio-interview met Van Bavel en Matena. (RS)

05-07-08 - Jeugdkampioen Striptekenen - Femke Schaars
Omdat Femke Schaars een van de jeugdige winnaars is geworden van het Nederlands Kampioenschap Striptekenen 2008, werd ze geinterviewd en gefilmd door EemlandRTV. Ze verteld o.a. over haar inspiratiebronnen, haar strip Kitty Girls die door uitgeverij Senoeni is uitgegeven en de strips die ze graag maakt. Daarnaast laat ze haar strips en tekeningen zien, en is ze bezig met tekenen.
Je kunt de film bekijken op YouTube, kijk hier.
Lees ook op onze site haar strip 'Flip gaat in de Python', die nu bij Strips staat. Ga zo door Femke! (RS)

05-07-08 - Paul Teng - interview op Stripelmagazine
Jim Bella interviewde namens Stripelmagazine de Nederlandse striptekenaar Paul Teng over o.a. het laatste deel van de stripreeks 'De oneven orde' en de komende samenwerking met de succesvolle Belgische stripscenarist Jean Van Hamme (Thorgal, XIII).
Lees het interview met een gelukkige Teng hier. (RS))

01-07-08 - Vuile Kinders expo in Stripwinkel Popville (B)

Brecht Evens en vier andere net afgestudeerde illustratoren van zijn klas hangen Stripwinkel Popville vol met knetterende originelen, en bovenal de tekenrol van 20 meters lang, product van hun Tekenmachine. Die overigens na de expo nooit meer te zien zal zijn, want die is weggegeven aan een beminde particulier.
Vuile Kinders expositie, van 4 juli tot 4 augustus in Stripwinkel Popville, Oudburg 5, 9000 Gent (België)
Opening/tekenaarsfeestje op vrijdag 4 juli om 20.00 uur.
Met werk van: Lieselot Andries, Nina Schelfthout, Brecht Evens (zie illustratie hierboven), Brecht Vandenbroucke en Hannelore Van Dijck. (RS)


© 2008
Robin Schouten / StripSter
30-07-2008