--> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgende maand

juni 2008Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

29-06-08 - StripSter is verbreed!

Omdat we niet achter willen en kunnen blijven met de huidige generatie beeldschermen, hebben we sinds vandaag (29 juni) de schermbreedte van StripSter aangepast op 1024 pixels. Voorheen was dat 800 pixels, een aanmerkelijk verschil dus.
Door de recente vernieuwingen bij Nieuws, Agenda en Servicegids merkten we al snel dat het beter zou zijn om af te stappen van de oude (en ouderwetse) schermbreedte. Dankzij de verbreding van het scherm hebben we nu ook meer vrijheid voor een mooie opmaak van de pagina’s. (RS)

28-06-08 - Jan Kruis signeert 29 juni in Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum Groningen staat op 28 en 29 juni volledig in het teken van één van de populairste families van Nederland: Jan, Jans en de kinderen. Museumbezoekers kunnen gedurende het themaweekend een hoofdrol spelen in de strip met de familie Tromp, en zelf een familiestrip leren tekenen tijdens een gratis workshop door professionele tekenaars.
Op zondag 29 juni is de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, Jan Kruis, zelf aanwezig om in de museumwinkel zijn werk te signeren.
Het Nederlands Stripmuseum, Westerhaven 71, Groningen (10 min. lopen van C.S.) - Tel. 050 - 3178470
E-mail: receptie@stripmuseumgroningen.nl. (RS)

28-06-08 - Peter Goes - strip in Zozolala 160
We kennen Peter Goes van zijn droge StripSter-cover voor week 18 en zijn (tot nu toe onvoltooide) strip Please to meet you voor week 20. Nu heeft hij ook zijn papieren stripdebuut gemaakt. In nummer 160 (juni/juli) van het stripinformatieblad Zozolala verscheen zijn vierpagina verhaal Bezoekdag, bekijk pagina 1.
Behalve in het blad zelf heeft Zozolala ook op haar website een interview met Peter geplaatst.
Zozolala is gratis te verkrijgen bij de betere stripwinkels in Nederland en Vlaanderen. Abonneren of nabestellen kan ook, kijk hier. (RS)

28-06-08 - Kim Duchateau - De comeback van Madelfried
Na een aantal jaren diep in zijn holletje te hebben gezeten, heeft Kim Duchateau (o.a. Esther Verkest) zijn luie stripkonijn Madelfried weer tevoorschijn gehaald. In Nederland werd deze strip overigens gepubliceerd in stripmagazine Incognito. Sinds enkele weken al worden de lezers van de Belgische krant Het Belang van Limburg elke maandag getrakteerd (of bestookt) op een kersverse Madelfried strook. Over deze herrijzenis en meer kun je lezen in het interview met Kim op Stripelmagazine. (RS)

27-06-08 - Moebius - strip voor het Rode Kruis
In België had het Rode Kruis jarenlang de gewoonte om stripfiguren te gebruiken voor de verkoop van stickers die geld in het laadje bracht. Sinds een paar jaar bestaat die traditie echter niet meer. Toch is er geen afscheid van het stripmedium genomen. Op verzoek van het Rode Kruis tekende Moebius (of Jean Giraud) een stripverhaal van tien pagina's over de geschiedenis van het Rode Kruis: L'histoire d'une idée. Je kan het in pdf-bestand downloaden in het Engels, Frans of Spaans. Ook is er een animatiefilm gemaakt met beelden uit Moebius' stripverhaal, kijk voor de Engelstalige versie hier. (RS)

25-06-08 - Jan Vriends - nieuwe website
Striptekenaar (en muzikant) Jan Vriends nodigt je uit om een kijkje te nemen op zijn nieuwe website, met voortaan elke werkdag een verse strip, cartoon, krabbel of tekst: www.janvriends.nl. Ook met goed nieuws, en een webshop met diverse uitgaven van Jan. En filmpjes, kijk bijvoorbeeld naar Jan in Haarlem.
Bij uitgeverij Oog en Blik verscheen Jan's graphic novel (en dubbelverhaal) De man die het niks doet/De man zonder gevoel, waarin mensen met een chronische ziekte of handicap de hoofdrol spelen. (RS)

25-06-08 - Lectrr-nieuws

Hara Kiwi (Lectrr's cartoonreeks die naast z'n verschijning in o.a. Veronica magazine ook jaarlijks in boekvorm verschijnt) gaat internationaal. Vanaf augustus zal het elke maand in een populair Hongaars humorblad verschijnen.
Over cartoonboeken gesproken: het is alweer een jaartje geleden dat Hara Kiwi 3 bij uitgeverij Silvester uitkwam, en dus is het hoog tijd voor deel 4: verkrijgbaar bij de stripboer vanaf augustus. Ook verkrijgbaar vanaf augustus: de herdruk van Hara Kiwi 1. Al tijdenlang uitverkocht en op het verlanglijstje van tientallen fans, maar binnenkort eindelijk weer te krijgen.
Kijk voor cartoons en veel meer op Lectrr's website: www.lectrr.be. (RS)

25-06-08 - Daniel Clowes - Mr. Wonderful te downloaden
Op de website van The New York Times is de graphic novel Mr. Wonderful van Daniel Clowes (Ghost World, Eightball) volledig in pdf-bestanden te downloaden. (RS)

20-06-08 - Signeersessie bij Het Besloten Land - 21 juni
Zaterdag 21 juni signeren van 16 uur tot 18 uur Randall C. (Slaapkoppen, Als er lucht is), Brecht Evens (Nachtdieren, Vincent, Een boodschap uit de ruimte), Mark Hendriks (Hong Kong dagboek, Tomoyo: Hysteric Flavour, Nanyo) en Maaike Hartjes (Hong Kong Dagboek, Zo lief ben je nou ook weer niet) bij stripwinkel Het Besloten Land, Parijsstraat 16, 3000 Leuven, België. Tel. +32 (0)16 22 58 40 E-mail: info@hbl.be. (RS)

19-06-08 - Servicegids StripSter wordt geupdate!

Momenteel is Henk Schouten bezig met het updaten van de Servicegids op StripSter - kijk links in het menu.
In de Servicegids kun je korte informatie vinden over Nederlandse en Belgische stripauteurs, opleidingen, uitgeverijen, stripwinkels, organisaties e.d. Ben je zelf een stripauteur, of run je een uitgeverij, stripwinkel etc.? Klopt de informatie niet meer, of staan je gegevens er helemaal niet bij? Vul dan het opgave-formulier in en klik op versturen. Ook zijn aanvullingen en correcties van harte welkom via service@stripster.nl. Bedankt! (RS)

19-06-08 - S1ngle komt op televisie
De bekende krantenstrip S1ngle van Hanco Kolk en Peter de Wit zal in het najaar zijn primeur beleven als televisieserie op Net 5.
De hoofdrollen worden gespeeld door Bracha van Doesburg (Fatima), Katja Schuurman (Stella) en Eva van der Gucht (Nienke). Job Gosschalk regisseert in ieder geval de eerste vier afleveringen. Ger Apeldoorn schrijft ze, en de scenario's gaan via Kolk en De Wit. Kijk voor meer informatie hier. (RS)

19-06-08 - Literaire weblog Kuifje

Onder de Tintinesque nom-de-plume Popo Kabaka houdt een van de grootste Kuifje-verzamelaars van de Benelux sinds kort een literaire weblog bij:
A la recherche du Tintin perdu.
Geen obligate praatjes en plaatjes over de reporter met de kuif, maar een verfrissende speurtocht naar de drijfveren en de dilemma"s van een verzamelaar. Over een schrijnende luciditeit ("Zie mezelf nou eens zitten, bijna vijftig inmiddels, in een huis bomvol stripboekjes en verwante prullaria..."), over ethische kwesties ("Mag je zomaar van zeven mindere exemplaren van 'De scepter van Ottokar' een onberispelijk exemplaar laten maken?") en over de vraag waarom Theo van Gogh in hemelsnaam opgewonden raakte van Raket naar de maan. (RS)

19-06-08 - Oosterveer & Ritstier - tweede Storm-team
Tekenaar Minck Oosterveer en scenarist Willem Ritstier zijn aangetrokken om een nieuw Storm-team te vormen, naast Romano Molenaar, Jorg de Vos en Martin Lodewijk. Zo kunnen er twee nieuwe Storm albums per jaar verschijnen. Lees het interview met uitgever Rob van Bavel.
Oosterveer zal zich bezig gaan houden met de uitwerking van de Storm pagina's in potlood. Er wordt nog gekeken wie de inkleuring gaat doen. Kijk voor een grotere versie van de potloodtekening hierboven op de website van Minck Oosterveer. De werktitel van het eerste Storm verhaal van is De Banneling van Thoem. Het album wordt ten vroegste in de tweede helft van 2009 verwacht. Ritstier: "Als je Zodiak leuk vond zal deze Storm je zeker kunnen bekoren." (RS)

19-06-08 - Stripboeken voor Mexicaanse vissers
Om locale vissers langs de Golf van Californië bewust te maken van de risico's van overbevissing en vooral om ze te leren hoe ze op een duurzame manier kunnen vissen, zet het Wereld Natuur Fonds Mexico sinds enige tijd een bijzonder middel in.
Twee spannende stripboeken - vol actie, intriges en romantiek - leren de Mexicaanse vissers hoe ze op een verantwoorde manier in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De Mexicaanse striptekenaar Angel Mora kaart de kwesties aan in Hombres de Mar.
De twee stripboeken zijn als PDF-bestanden te downloaden. (RS)

13-06-08 - StripSter in Haarlem - foto's & film

Op 7 en 8 juni jl. was StripSter met een stand aanwezig tijdens de Stripdagen in Haarlem. Op een zonovergoten Grote Markt maakten Mark van den Anker & Michael Eitjes stripjes op verzoek, en tekenden Steven Van Dyck (foto), Peter Scheffer, Wouter Diesveld, Ming Ong, Thijs Broers en Raquel Versteeg voor enthousiaste toeschouwers.
Kijk op deze pagina voor sfeervolle foto's van StripSter in Haarlem.
Ook kun je op YouTube een film bekijken van de StripSter stand in Haarlem. Met o.a. Steven Van Dyck die werkt aan een Interstrip-pagina. (RS)

13-06-08 - Roel Smit - expositie t/m 20 juni
Striptekenaar en vooral illustrator Roel Smit exposeert originele tekeningen uit zijn zojuist verschenen boek Rock 'n' Roel bij galerie Keppel, in de Schagchelstraat 5 te Haarlem (tel. 023-5340750). Er zijn daar ook originelen van Roel te koop! Je kunt er t/m 20 juni terecht.
Het boek Rock 'n' Roel (een verzameling van Roel Smit's muziek gerelateerde tekenwerk) is onlangs uitgegeven door Oog en Blik en te koop bij elke goede stripwinkel. Of vraag ernaar, dan bestelt hij het voor je. (RS)

13-06-08 - Wouter Diesveld - Muis Mollie zet bussen in
De debuutbundel van Wouter Diesveld is zojuist verschenen bij uitgeverij de Blauwe Bloem en te bestellen via hun website.
Ook is dit hilarische boekwerkje vanaf 16 juni bij alle boekhandels van Nederland te verkrijgen, bijvoorbeeld Bol.com, Bruna.nl en Selexyz.nl.
Wouter Diesveld (Amsterdam, 1977) verkent in Muis Mollie zet bussen in het niemandsland tussen terugkeer en hereniging. De lezer belandt daarmee in een (on)aangename spagaat. (RS)

13-06-08 - Hendrik J. Vos - Edelpulp reeks 3
Stripveteraan Hendrik J. Vos heeft via zijn eigen uitgeverij Saturnus het derde deel uitgegeven in de Edelpulp reeks, De Prins van de Paardekop.
Het is een kleurbewerkte heruitgave van zijn in 1998 in zwart-wit verschenen fantasy-verhaal. Behalve het titelverhaal bevat Edelpulp reeks 3 ook de fantasy-verhalen Hondenleven, Arme Astronaut, Het en Vreemd Spul. Te koop in elke goede stripwinkel in Nederland en België, of vraag ernaar.
Kijk hier voor veel beeldmateriaal van Hendrik J. Vos. Overigens is hij tot 1 augustus afwezig wegens vakantie. (RS)

13-06-08 - Bètacanon van Fokke & Sukke downloadbaar

Momenteel is de online versie van De bètacanon van Fokke & Sukke te downloaden via www.foksuk.nl (en diverse andere sites zoals volkskrant.nl, vara.nl en ebook.nl). Reid, Geleijnse & Van Tol zijn nog hard aan het werk om alle 50 kernbegrippen van cartoons te voorzien. Die zijn voor een groot deel speciaal voor dit boekje gemaakt.
De bètacanon van Fokke & Sukke is vergelijkbaar met het succesvolle boekje De historische canon van Fokke & Sukke dat in 2007 verscheen.
De gedrukte versie van De bètacanon van Fokke & Sukke zal in augustus 2008 verschijnen. (RS)

13-06-08 - John Welten - nieuwe website

Cartoonist John Welten heeft een nieuwe website met een nieuwe domeinnaam. Zowel met www.cookiecartoons.nl als www.cookieproductions.nl kom je terecht op zijn nieuwe site. John's oude website was www.cookie-productions.nl en deze gaat binnenkort offline.
Tijdens het EK voetbal maakt John dagelijks een nieuwe cartoon, die op zijn nieuwe site te zien is! (RS)

13-06-08 - Nicky Saxx magazine 5
Onlangs bracht uitgeverij Kippenvel nummer 5 uit van het Nicky Saxx magazine. Met 100 pagina's is het een goed gevuld nummer geworden. Wout Paulussen maakte de cover, en ook staat er een interview met hem in. Natuurlijk ontbreekt Nicky Saxx zelf ook niet in het blad, met 11 pagina’s is ze nadrukkelijk aanwezig. Het betreft hier overigens een oud verhaal. Willem Ritstier is weer present met zijn cartoons, en in de serie 'vergeten verhalen' vinden we werk van Adri van Kooten, Robert van der Kroft, John Erkelens en Jan van der Voo.
Ook StripSter-bekenden als Lenard & Gilbert door José Pereira, Jana door André Gerrits en tekenaar Woody verschijnen in het blad van André Wijntjes. Tot slot zijn de illustraties van Pieter M. Dorrenboom het vermelden waard.
Kijk voor meer informatie op de website van uitgeverij Kippenvel. (RS)

13-06-08 - Stripwinkel Bee Dee stopt ermee
Na bijna 15 jaar sluit stripwinkel Bee Dee uit Haarlem op 15 juni aanstaande haar deuren. De huur werd te hoog en vaste medewerker Michiel heeft besloten om zijn liefde in Engeland achterna te reizen. Toen moest eigenaar Jan Verdegaal (staand op foto) kiezen tussen twee huwelijken: 6 tot 7 dagen in de week in een winkel, of zijn vrouw. Hij koos voor het laatste.
Dit betekent echter niet dat Verdegaal gaat stoppen met strips. De uitgeverij Bee Dee blijft doorgaan en hij gaat ook online strips verkopen.
(RS)

13-06-08 - Stripblad Eppo terug in 2009
Het legendarische stripblad Eppo keert weer terug! Niet meer als weekblad maar tweewekelijks, met 32 pagina's in kleur. Rob van Bavel, uitgever van de Don Lawrence Collection, staat vanaf januari 2009 garant voor in ieder geval 25 nummers. Een heel jaar Eppo dus. Oude bekenden als Storm, Franka, Agent 327 en De Partners keren wederom terug. Lees het interview met Rob van Bavel over Eppo.
Inmiddels hebben ook Dick Matena, Jean-Marc van Tol, Gerard Leever, Hans van Oudenaarden, Mark Retera, Toon van Driel, Minck Oosterveer, Uco Egmond, Robert van der Kroft, Willem Ritstier, Pieter Hogenbirk, Eric Heuvel en Aloys Oosterwijk hun medewerking toegezegd.
Abonneren kan nu al via de Eppo website (RS)

13-06-08 - Dick Matena - tentoonstelling met Kaas
Al eerder verstripte Dick Matena De avonden van Gerard Reve en Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Hetzelfde deed hij nu met Kaas van Willem Elsschot. In het kader van het Elsschotjaar zijn Matena's tekeningen momenteel te zien in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Op initiatief van het Brusselse Vlaams-Nederlandse Huis deBuren worden ze daar tot 29 juni 2008 tentoongesteld. Kijk hier voor de virtuele Kaas-tentoonstelling van Matena.
Op Literatuurplein.nl is ook een video geplaatst, waarin Matena bij de opening van de tentoonstelling aan het woord komt over Kaas.
Kaas is bovendien het onderwerp van een stripmuur in Antwerpen. De muur van Matena is een drie meter brede en tien meter hoge gevelpartij naast de Stadsbibliotheek in de Korte Nieuwstraat. Matena wil op de stripmuur een tekening zetten van Willem Elsschot die net uit een café komt. De onthulling van de stripmuur wordt eind juni 2008 gepland.
Enige tijd geleden werd Matena geinterviewd door Stripelmagazine over Kaas, je kan het hier teruglezen. (RS)

13-06-08 - De Jong & Hulsing - Operatie Hanuman
Bij uitgeverij Oog & Blik verscheen onlangs het hardcoveralbum Lana Planck - Operatie Hanuman, een avonturenstrip die in 2006 verscheen als dagstrip in het Algemeen Dagblad. Tekenaar Michiel de Jong werd toen kort geinterviewd door het A/D, je kan het artikel hier teruglezen.
Scenarist van Operatie Hanuman is Milan Hulsing, die zelf ook geen onverdienstelijk tekenaar is.
De Jong en Hulsing hebben eerder samen korte verhalen gemaakt voor het (strip)blad Zone 5300.
Een recensie van Operatie Hanuman kun je op deze pagina lezen.
Het boek is te koop in elke goede stripwinkel in Nederland en België. Je kan het ook bestellen bij uitgeverij Oog & Blik. (RS)

13-06-08 - Willem - expositie t/m 31 augustus
De expositie Willem. In geuren en kleuren in het Persmuseum toont een keuze uit de paginavullende en kleurrijke politieke tekeningen die Willem (Bernard Willem Holtrop) sinds 2000 wekelijks vervaardigt voor HP/De Tijd.
Naast deze tekeningen is er in het museum ruim aandacht voor de enorme diversiteit aan kranten en tijdschriften waaraan Willem in de loop der jaren heeft meegewerkt en toont de tentoonstelling een dwarsdoorsnede van de verschillende boeken die hij de afgelopen veertig jaar in Nederland en Frankrijk heeft gepubliceerd.
'Willem. In geuren en kleuren' expositie t/m 31 augustus in het Persmuseum, Zeeburgerkade 10 te Amsterdam. Tel: 020-692 88 10 (RS)

13-06-08 - Bert van der Meij - Plaatje van de Week
Elke maandag stuurt striptekenaar -en illustrator Bert van der Meij een illustratie van hemzelf toe per email. Hij noemt het Plaatje van de Week. Lijkt het je wat om zo de week te beginnen? Meld je dan aan via Plaatje van de Week (RS)

13-06-08 - Bommel hoorspel
Sinds februari 2007 wordt op werkdagen om 0.45 uur op Radio 1 het Bommel hoorspel uitgezonden. In het radiodrama, geregisseerd door Peter te Nuyl, vertolkt acteur Mark Rietman de stem van heer Bommel. Jacob Derwig kruipt in de huid van Tom Poes. Krijn ter Braak speelt Joost.
Elk verhaal telt 4 tot 8 delen van een kwartier. Er staan in totaal 440 delen gepland in twee jaar, tot februari 2009 kunnen we dus nog genieten. Uitgezonden afleveringen zijn te downloaden vanaf www.hoorspelbommel.nl.
Ideaal voor de lange rit naar de zon, of als ontspanning op het drukke strand (c.q. in de file ernaar toe). (RS)

13-06-08 - Nieuwe tekenaar Lucky Luke
Zo'n zeven jaar na het overlijden van geestelijk vader Morris (Maurice De Bevere) is er een nieuwe tekenaar voor Lucky Luke. Het betreft de 46 -jarige Fransman Achdé, pseudoniem voor Hervé Darmenton.
De cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw gaat in het nieuwe album Jolly Jumper op vrijersvoeten naar Québec. De strip is geschreven door de in Frankrijk bekende komiek Laurent Gerra, en verschijnt op 18 september. (RS)

13-06-08 - Nieuws is weer terug!
Eindelijk! Na bijna twee jaar stilte pakken we de Nieuws draad weer op. StripSter-redacteur Robin Schouten zal hier weer regelmatig verse nieuwsberichten plaatsen. Hoera!
Stuur voortaan je nieuws (graag met beeldmateriaal) over stripuitgaven, exposities, signeersessies, beurzen en striproddels naar nieuws@stripster.nl
Alvast bedankt!
De karikatuur van Robin werd gemaakt door Pieter Hogenbirk (RS)


© 2008
Robin Schouten / StripSter
29-06-2008