--> index Nieuws

Nieuws 22 augustus 2011


Stripblad Gr’nn bestaat 15 jaar dit jaar en dat moet gevierd worden!
15 steden, 15 bizarre koffers, 15 reisthema’s, 15 tekenaars
We vieren het jubileum met 15 exposities in 15 steden, waarbij in iedere stad een lokale tekenaar een gastrol vervult. Deze exposities hebben de vorm van een koffer waarin een miniatuur expositie is ondergebracht. Behalve werk van de Gr’nn tekenaars is daarin ook plaats voor een bijdrage van de gasttekenaar. En op de lokatie waar de koffer wordt tentoongesteld is, naast de nodige Gr’nn info, ook ruimte voor de gasttekenaar om eigen werk te laten zien.
Onder het overkoepelende thema 'reizen' heeft iedere koffer een eigen thema, gekozen door de gasttekenaar, en zal op basis van dat gekozen thema door ons in Groningen van een geheel eigen vormgeving worden voorzien.
Deze exposities vinden gelijktijdig door het hele land plaats in de maand oktober, waarna alle koffers, met een kunstwerk van de gasttekenaar, naar Groningen reizen voor de grote 15 jaar Gr’nn tentoonstelling. En die opent in november in de nieuwe dependance van Academie Minerva: het voormalig Natuurhistorisch Museum.
Tevens zal er een speciale editie van Stripblad Gr’nn verschijnen, gevuld met werk van studenten van de academie, onder begeleiding van een docent en enkele tekenaars uit het Gr’nn collectief.
De gasttekenaars zijn: Roelof Wijtsma, Charles Guthrie, Herman Roozen, Aleks Deurloo, Jeroen Steehouwer, Emma Ringelding, Berend Vonk, Marissa Delbressine, Jeroen de Leijer, Albo Helm, Sandra Staarman, Schwantz, Ibrahim Ineke, Aimée de Jongh en Ben Vranken (zie kaart onderaan).

Gr’nn; een kleine geschiedenis:
Stripblad Gr’nn verschijnt voor het eerst tijdens de Stripdagen in Haarlem in 1996 op initiatief van de Groningse tekenaar Vlerk, om Gronings talent in Haarlem te presenteren. Wat bedoeld was als een eenmalige uitgave kreeg echter een vervolg, en er ontstaat een collectief van tekenaars rondom het blad en er verschijnt ieder half jaar een nieuw nummer.
Naast het stripblad zijn er regelmatig exposities, zo wordt iedere vijf jaar het bestaan van het blad met een tentoonstelling gevierd:
2001- In Galerie de Permanente in Groningen
2006- Twee overzichtstentoonstellingen: In juni tijdens de Stripdagen in Haarlem, in november in het Nederlands Stripmuseum in Groningen
- Tevens verschijnt de Gromnibus, een bloemlezing uit tien jaar Gr’nn met bijdrages van 40 tekenaars , uitgegeven door uitgeverij Sherpa
2011- En dan nu het 15 jarig bestaan van Gr’nn, wat door het hele land zal worden gevierd, maar uiteindelijk eindigt in onze thuisbasis: Gr’nn!!

Wil je meer weten?
Bezoek grnn.nl, grnnblgg.blogspot.com en twitter.com/GRNN_magazine.
Of vraag het aan Erik Wielaert: wielaert16@zonnet.nl of 050 5279584
© 2000-2011
StripSter
http://www.stripster.eu/?/nieuws/2011/grnn15.htm