--> Archief  --> Nieuwsoverzicht27-02-04 -- Dante in stripvorm

Bijzonder werk stripmaker Hanco Kolk in Van Gogh Museum

De omvangrijke overzichtstentoonstelling over de schilder Dante Gabriel Rossetti (1828-1882), die van 27 februari tot en met 6 juni 2004 in het Van Gogh Museum te Amsterdam wordt gehouden, bevat een buitengewoon onderdeel. Twee speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigde beeldverhalen van de hand van stripmaker Hanco Kolk.

Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) is een van de meest markante kunstenaars uit de groep der Prerafaëlieten. In zijn veelzijdige werk fascineren de mysterieuze vrouwen, de middeleeuwse decors, de dromerige sfeer en de sensuele, roodharige femmes fatales. De verhalen van de middeleeuwse Florentijnse dichter Dante Alighieri en de mythen rondom Koning Arthur vormden een belangrijke inspiratiebron voor Rossetti's werk.

Half december 2003 werd stripmakerscollectief Comic House door het Van Gogh Museum benaderd met het idee om de achtergrond en context van Rosetti's schilderijen rond thema's uit het werk van Alighieri nu eens niet aan de hand van een serie obligate tekstpanelen aan de wand te spijkeren, maar in de vorm van een beeldverhaal te gieten.

Stripmaker Hanco Kolk, opgegroeid met de Arthur-verhalen en zelf bekend van succesvolle stripseries als 'S1NGLE' en 'Gilles de Geus', was direct warm voor het idee. In verband met de beperkte tijd die voor het vervaardigen van het werk beschikbaar was, besteedde Kolk een goed deel van zijn kerstvakantie aan het lezen van alles wat hij rond dit onderwerp kon vinden en het maken van de ontwerpschetsen.

In samenwerking met collega tekenaar Michiel de Jong, Comic House producer Miriam van Velthoven en coloriste Marloes Dekkers, zijn twee enorme vitrines tot stand gebracht met lengtes van vier en zes meter. De eerste vitrine is gewijd aan een op het tapijt van Bayeux geinspireerde serie afbeeldingen uit de Koning Arthur mythen. De tweede bevat een diorama over Dante, geprint op vier achter elkaar geplaatste perspex coulissen, waardoor een spectaculaire ruimtelijke werking ontstaat. Kolk kijkt meer dan tevreden terug op de niet altijd even gemakkelijke uitvoering van de opdracht, die hij rekent tot zijn beste werk; "Het is de mooiste opdracht van mijn leven tot nu toe".

Een digitale preview is te zien op: http://www.comichouse.nl/gogh.html.

Over Rossetti
Dit eerste retrospectief over Rossetti in Nederland bevat circa 200 kunstwerken die alle aspecten van zijn oeuvre weerspiegelen: schilderijen, werken op papier, glas-in-lood, meubels, foto’s en sieraden, alsook zijn talent als dichter. Aanvankelijk tekende Rossetti in de grafische stijl die de Prerafaëlieten eigen was, met sterk literaire onderwerpen gebaseerd op bijvoorbeeld Goethe en Edgar Allan Poe. Daarnaast maakte hij aquarellen en tekeningen met middeleeuwse onderwerpen, waaronder de legendes van Koning Arthur, die felle kleurcontrasten combineren met een zweem van romantiek. Van de zelden geëxposeerde tekeningen die Rossetti in de jaren ’50 maakte van zijn echtgenote en muze Elizabeth Siddal (1829-1862), worden er in Amsterdam circa 20 bij elkaar gebracht.

Rossetti wilde tijdens zijn leven bijna nooit tentoonstellen, maar hij nam wel een enkele publieke opdracht aan, waaronder het altaarstuk Het zaad van David uit 1858-64 voor de kathedraal van Llandaff te Cardiff (Wales). De schaal was veel groter dan Rossetti gewend was en de aard van de opdracht vereiste een conventionelere techniek. Het is de eerste keer dat deze ambitieuze triptiek de kerk verlaat en tijdelijk zijn intrek komt nemen in Amsterdam.
Dante Gabriel Rossetti wordt georganiseerd in samenwerking met the Walker, National Museums Liverpool, waar de tentoonstelling nog t/m 18 januari 2004 is te zien. De expositie is samengesteld door Julian Treuherz, hoofdconservator van the Walker, Edwin Becker van het Van Gogh Museum en Elizabeth Prettejohn, professor moderne kunst aan de University of Plymouth en expert op het gebied van de Victoriaanse kunst.

Over de tentoonstelling
De samenstelling van de tentoonstelling Dante Gabriel Rossetti is in handen van Julian Treuherz (hoofdconservator van the Walker, National Museums Liverpool), Elizabeth Prettejohn (professor moderne kunst aan de University of Plymouth) en Edwin Becker (conservator tentoonstellingen van het Van Gogh Museum). Hetzelfde team stond garant voor de succesvolle expositie Sir Lawrence Alma-Tadema, die in 1996-97 in het Van Gogh Museum was te zien. De selectie van Rossetti’s werken is bijzonder representatief voor zijn oeuvre en vergde enkele jaren van onderhandelingen en speuren.

De inrichting van Peter de Kimpe met grafische vormgeving van Rolf Toxopeus van het bureau Joseph Plateau volgt, verspreid over twee verdiepingen, de lijn van de chronologie. De presentatie is ingedeeld in acht ‘hoofdstukken’: Van jeugdwerk tot de Prerafaëlieten, Dante, Liefde en religie, Een romantische visie op de middeleeuwen, Schoonheden uit de jaren 1860, Jane Morris, Rossetti als ontwerper,, en Het late werk. Daarnaast worden per zaal andere accenten belicht, zoals de unieke serie tekeningen die Rossetti in de jaren ’50 maakte van zijn echtgenote en muze Elizabeth Siddal.

Vanaf 27 februari 2004 zal het Van Gogh Museum ook elke vrijdagavond tot 22 uur (normaal tot 18 uur) open zijn voor het publiek.


© 2004
Johan de Rooij / StripSter
27-02-2004