--> Archief  --> NieuwsoverzichtIntegreren en zuurkool eten, verdomme!...

In deze tijd van economische neergang wordt Nederland overspoeld door stripbladen: StripNieuws en MYX verschijnen voor het eerst in mei, maar als allereerste is er Vreemd. Vreemd ja, heel vreemd. In dit ‘Nederlands/Turks humorblad’ wordt onze multiculturele samenleving op de hak genomen. Een origineel initiatief, maar erbarmelijk uitgevoerd.

Het is oprecht jammer om te moeten constateren, maar het eerste nummer van Vreemd staat vol slechte strips, flauwe humor en knullige pogingen tot provocerende, ironische danwel absurde commentaren (het is niet exact duidelijk wat de auteurs beoogden). Eén ding is in ieder geval duidelijk: initiatiefnemer Yakup Karahan plaatst serieuze kanttekeningen bij de maakbaarheid van de multiculturele samenleving, en dan vooral bij de rol die de Nederlandse autochtone bevolking daarin speelt. Wat te denken van deze cartoontekst: ‘Waarom eten jullie geen zuurkool en stamppot, stelletje sukkels! Moet ik jullie gedwongen volgieten met jonge jenever of zo?!’

In hun enthousiasme om de discriminatie van Turken en andere allochtonen aan de kaak te stellen, lijken de meeste cartoonisten in Vreemd hun gevoel voor nuance uit het oog te verliezen. Dat komt de scherpte van hun spotprenten niet ten goede. Neem alleen al de cover: een ziedende allochtoon protesteert met een bord ‘Weg met buitenlanders’, waarbij hij roept: ‘'Verdomd, ik had een echte Nederlander moeten zijn, dan hadden jullie me moeten zien!’ En zo staat deze complete eerste uitgave van Vreemd bol van de anti-LPF-ressentimenten. Daarin steun ik mijn allochtone medemens van harte, maar had het niet ietsiepietsie genuanceerder gekund?

Het meest opvallende van dit nieuwe blad is de tweetaligheid: Nederlandse strips zijn Turks ondertiteld, en vice versa. Een lovenswaardig initiatief, dat voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg waarschijnlijk een pertinente paal in zijn broek heeft bezorgd. In het redactionele commentaar verwoordt Karahan zijn ambities heel helder: ‘Wij hopen dat (…) mensen elkaar vriendelijker en begripvoller zullen benaderen na het lezen van dit cartoonblad. Wij hopen dat we op onze eigen manier iets kunnen toevoegen aan het vinden van oplossingen voor het integratieprobleem (hopelijk hebben we het niet overdreven).’ Een uitstekend streven, maar helaas hebben de ‘Vreemdgangers’ het juist wél overdreven: Turken in Volendammer klederdracht, een grafisch ontwerp van ene Hasan Kontelikker, maar als absoluut dieptepunt de top-10 van integratietips. Leest u mee: ‘Degene die zich niet aanpast, verdient het om gemarteld te worden, vals beschuldigd te worden en nog veel meer gezeik.’ Als ik het had opgeschreven, was ik gedagvaard door het Meldpunt Discriminatie.

Slecht blad dus? Valt wel mee, want ik heb er hartelijk om kunnen lachen. In dit eerste nummer van Vreemd wordt alles dusdanig aangedikt dat het compleet over-the-top is. Absurd, ironisch en provocerend tegelijk. Leuk ook dat Nederlanders als Djanko, Peter de Wit, Alex Turk en organisator Joost Pollmann zich aan dit nieuwe project hebben verbonden. Deze laatste gaat samen met Karahan een expositie van Turkse strips inrichten tijdens het Stripfestival van Amsterdam, dat op 23 augustus 2003 rondom het multiculturele Bellamyplein. Het is wel te hopen dat Vreemd zich dan inmiddels heeft geassimileerd tot een beter uitgebalanceerd striptijdschrift. Want daar is behoefte aan, zowel onder kaaskoppen als andere Nederlanders.

Jeroen Mirck


© 2003
Jeroen Mirck / StripSter
03-04-2003