--> Archief  --> NieuwsoverzichtPEER UIT DE METRO

PEER BEREIKT NU EEN TRIEST DIEPTEPUNT (Maandag 24-03-03)
Met walging las ik de strip van Peer de Plintkabouter in Metro van 20 en 21 maart. De strip van Damen/van Broekhoven heeft nu zijn trieste dieptepunt bereikt. Hij blonk uit in stompzinnigheid, maar nu wordt er nog een schepje bovenop gedaan met de bedoeling christenen zoveel mogelijk te kwetsten. Dat levert dan hopelijk weer veel reacties op waar lekker om gelachen kan worden. Lekker goedkoop en makkelijk. O ja, nog een tip voor de redactie voor als de Jezusstrips uitgemolken zijn: toon enige ruggengraat en ga verder met Islamstrips! A.M. Berm, NieuwegeinSTOPZETTEN STRIP PEER IS EEN VORM VAN CENSUUR (Dinsdag 25-03-03)
Hierbij een woord van protest over het stopzetten van de strip Peer de Plintkabouter vanwege vermeende godslastering. Wat een onzin! Feitelijk is dit een vorm van censuur en inperking van vrije meningsuiting. Met omstreden columnisten (zoals Piet Kaashoek) is Metro het maandenlang blijven proberen, maar een ´godslasterende` strip wordt direct stopgezet. Kunnen we nu helemaal nergens meer om lachen? Ik vond en vind Peer een prima strip, die de afgelopen maanden soms heel spits(!)vondig op de actualiteit heeft ingehaakt: de spottende stripjes over briefschrijvende treinreizigers, Harry Stotter. ´In de ban van het Ringetje´. Maar blijkbaar zijn de grappen over Chinezen en christelijke fundamentalisten ongeoorloofd. Het lijkt wel alsof in deze tijd van Amerikaanse oorlogspropaganda het vrije woord steeds meer wordt ingeperkt. J. Mirck, AmsterdamVERBANNING PEER PLEIT VOOR RELIGIEUS FANATISME (Woensdag26-03-03)
Hierbij wil ik de brief van J. Mirck uit Amsterdam (metro, 25 maart) over de strip Peer de Plintkabouter steunen en er nog iets aan toevoegen. Het feit dat er de laatste tijd ontzettend veel aandacht wordt besteed aan (het gevaar van) religieus fanatisme sttat in schril contrast met het  ´verbannen` van Peer. Als iedereen religieus fanatisme veroordeelt, waarom wordt er dan geluisterd naar een enkeling uit een zwaar religieuze commune? Wanneer Damen, dat bedrukkende gevoel van extreme geloofsbelijdenis door middel van een stripje relativeert, moet die meteen het veld ruimen. Bij deze roep ik alle fans van Peer op om een mailtje naar de redactie van Metro te sturen, waarin zij hun steun aan Damen en van Broekhoven betuigen. Dan laten we aan christelijke fanatici zien dat er nog voldoende saamhorigheid in de samenleving is. H. van Wilgen, AmsterdamNU WORDT DE ONGELOVIGE OP Z´N TEENTJES GETRAPT (Woensdag 26-03-03)
Peer is weg. Dagelijks genoot ik van een stukje kritiek op mijn samenleving. Nu Peer door bekrompenheid en fanatisme verbannen is, voel ik me beledigd. De strip is een karikatuur, humor die sommige waarderen. Waarom mag Peer alleen mij bekritiseren en niet ook u? Blijkbaar worden mensen die niet in een hogere entiteit geloven. De mond gesnoerd omdat de religieuze medemens zo snel op zijn teentjes is getrapt. Auw! Nu staat u op de mijne! J. de Bock, UtrechtVERDWIJNEN VAN PEER IS EEN GROOT GEMIS (Donderdag 27-03-03)
Ik las vaak als eerste de strip van Peer de Plintkabouter. Nou is dat stripverhaal weg. Jammer is dat. Ik baal ervan. Ik vond het leuke satirische humor. Wat ik niet snap, is dat ik nergens gelezen heb dat deze strip is verdwenen vanwege de religieuze grappen. Ik wil graag antwoord van u zien wat de werkelijke reden is dat deze strip er niet meer is. Misschien is de tekenaar een paar weken op vakantie. D.L. Perk, LelystadVERBOD OP PEER IS MIDDELEEUWS (Donderdag 27-03-03)
Tja, wat moet je daarvan zeggen? ´Peer` in de ban. Je kunt er boeken mee volschrijven, maar laat ik het kort houden. Het kan toch niet zo zijn dat onze, zichzelf christelijk noemde lezers en schrijvers die tegen de tekenstrip Peer tekeer gaan, recht van spreken hebben als zij en hun politieke vrinden steunen betuigen (alleen politiek en niet militair!) aan de bloedige oorlog in Irak. (Was het hun voorman niet die zei: “Hebt uw vijanden lief en wie naar het zwaard grijpt… ect.”?) Ik steun dan nu ook politiek (en niet militair) al die briefschrijvers die het te gek voor worden vinden dat een paar dwaallichten hier de toon zetten en dat de redactie van Metro daarvoor zwicht. Hebben jullie je wel eens afgevraagd wat veel van deze ´dubbel` mensen, die ook redelijk tekeer gaan tegen bloot en seksueel getinte krantenartikelen, het liefst in hun fantasie en/of in de donkere hoekjes van hun achterkamertjes doen? Kom op zeg, de Middeleeuwen zijn toch al lang voorbij. Terug met Peer. H. Nix, Berg op zoomVERDWIJNEN VAN PEER DE PLINKABOUTER ASOCIAAL (Donderdag 27-03-03)
Door middel van dit mailtje wil ik mijn ongenoegen uiten over het verdwijnen van Peer uit Metro. Ik vind het buitengewoon vreemd dat een krant als Metro zich laat beïnvloeden door de mening van religieuze fanatici en het kennelijk normaal vinden dat een kleine meerderheid de pret voor een grote groep bederft. Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de Metro-lezers het met mij eens is. Dit moet niet kunnen. Dit is asociaal. B. Vrenegoor. AmersfoortPEER MINDER ERG DAN FORTUYN OF EL MOUMNI (Donderdag 27-03-03)
Kan Peer terug? Als Fortuyn kon zeggen dat de Islam een achterlijke religie is, als Imam El Moumni kan zeggen dat homoseksualiteit een ziekte is, als Bush kan zeggen dat de oorlog in Irak ´just`is. Zonder dat een van hen daarvoor doodgezwegen wordt in de media, waarom gebeurt dat dan wel met Damen en zijn Peer? Peer is bovendien zo´n beetje de enige reden waarom ik s´ochtends Metro uit de schappen pak (uiteraard met alle respect voor andere nieuwsberichten, meningen en strips.) L. Bartels, MaastrichtPEER-STRIP WAS WEL DEGELIJK BELEDIGEND (Donderdag 27-03-03)
Graag wil ik reageren op de bieven tegen het weglaten van de Peer-strip. Het lijkt me belangrijk om grappen van beledigingen te onderscheiden. De strip van Peer waren beledigend. Als J. de Bock (metro van gisteren) zich op zijn teentjes getrapt voelt, dan wil ik hem/haar toch aanraden na te denken over respect. Voor mij heeft het weglaten van die strip met respect te maken en ja, soms moet je daar iets voor inleveren. R. de Roest, Ede
© 2002
André Wijntjes / StripSter
27-03-2003