--> Archief  --> Nieuwsoverzicht27-09-03 -- Stripinstituut Lambiek verdwijnt

Stripantiquariaat Lambiek in Amsterdam, al sinds 1968 toonaangevend in de Nederlandse stripwereld en ver daarbuiten, staat op het punt om te verdwijnen. Vanwege een gedwongen renovatie ziet eigenaar Kees Kousemaker zich genoodzaakt de locatie op de Kerkstraat 78 te verlaten, hetgeen de nekslag betekent voor het Lambiek zoals de liefhebbers dat 35 jaar gekend hebben.

Wat Lambiek uniek maakt, is het uitgebreide assortiment aan antiquarische strips en ook de ontmoetingsfunctie die het voor vele tekenaars en fans door de jaren heeft gehad, vanwege de regelmatige exposities die hier gehouden zijn. De winkel zal nog een poosje op kleinere schaal voortgezet worden aan de overkant van de straat, op nummer 119, maar die ruimte is zo klein dat daar nooit het uitgebreide aanbod geboden kan worden waar Lambiek zo beroemd om is, laat staan dat er exposities kunnen plaatsvinden.

Voor wie afscheid wil nemen van Lambiek in zijn huidige vorm, begint op 1 oktober een grote uitverkoop, waar talrijke en unieke stripwerken tegen een sterk gereduceerde prijs te koop zullen zijn.

De site www.lambiek.net , waarop Lambiek onder andere de Nederlandse Stripgeschiedenis en een uitgebreide engelstalige stripencyclopedie aanbiedt en die dagelijks zo'n 5000 bezoekers trekt, zal zeker nog enige jaren online blijven.


© 2003
André Wijntjes / StripSter
27-09-2003