zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2017-02-21Brusselse Comic Con
COMIC CON BRUSSELS is een jaarlijkse conventie in het hart van Europa.
"Je kan ons vinden op de schitterende site van Tour & Taxis in de nabijheid van het Brusselse Noordstation. Op Comic Con Brussel vind je Dealers, Artiesten, Acteurs, … Het is een conventie die alles waar jullie van houden samenbrengt."
Op zaterdag 25 (10:00-19:00u) en zondag 26 februari (10:00-17:00u).
COMICS, COSPLAY, GAMING, FILMS, MANGA, COLLECTIBLES, ANIME, TV SERIES, KLEDING, SPEELGOED, GADGETS EN NOG VEEL MEER.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-20Poëtische Narwal
In Narwal is het hoofdpersonage een geblesseerde speerwerper die (in visioenen) transformeert tot dolfijn met een speer. Die magische dimensie geven de verhalen in dit boek een diepere laag vol symboliek. De hoofdstukken over de moedeloze speerwerper op zoek naar verlossing worden afgewisseld met monologen van de sjamaan. In zeven korte sessies verkondigt hij stellig allerlei wijsheden die wellicht de speerwerper zouden kunnen helpen, maar hoe dan precies? Aan het einde reist de speerwerper met de sjamaan naar de noordpool om een narwal te zoeken. Ze willen vooral wat van de (magische?) hoorn bemachtigen en schrapen dat van een narwal af (die ze daarna weer vrijlaten).
Narwal is de tweede strip van de Brusselse dichter/striptekenaar Wide Vercnocke , en verscheen eind 2016 bij uitgeverij Bries.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-19Virus in drie talen
Onlangs verscheen de zombiestrip Virus, tegelijk in het Nederlands, Engels en Frans. De grote Amerikaanse distributeur Diamond buigt zich momenteel over de distributierechten. Niet alleen levende doden, maar ook gehoornde rondborstige heksen bevolken het debuut van Vlaming Patrick Cornelis.
Ik ben opgegroeid met horror. Het fascineert me. Ik word gelukkig van alles wat met sciencefiction en horror te maken heeft, vertelde Cornelis aan De Morgen. Het zijn niet zozeer de zombies die me aantrekken, het is vooral de apocalyptische wereld die ermee gepaard gaat. Ik heb in Virus ook een ander element toegevoegd: dat van een heksensekte die in wezen de infectie en de daaropvolgende apocalyps veroorzaakt.
Virus verscheen bij Pangolin Comics en kost 17,50 euro.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-18Aydin Dogan Cartoon Competition

De Aydin Dogan International Cartoon Competition wordt al georganiseerd sinds 1993 en kan de "Academy Award of Cartoons" genoemd worden. Meer dan 7.800 artiesten uit 137 landen namen al deel.
Zowel professionele als amateur cartoonisten kunnen deelnemen. Er is enerzijds de algemene competitie zonder thema, en anderzijds een nevencompetitie met als thema: Empowered Girls, Empowered Futures. Deadline voor inzendingen is 5 mei 2017.
De internationale jury beraadslaagt in juni 2017 en de prijzen worden uitgereikt in Istanbul in november 2017.
website
(dirk)     link dit bericht


2017-02-17Dick Bruna overleden
Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje is donderdagavond, 16-02-2016, overleden in zijn geboortestad Utrecht.
Hij overleed rustig in zijn slaap.
Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp hiernaast vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes pocketboeken.
Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren 60 furore met zijn werk. Dick Bruna is 89 jaar geworden.
(Eric)     link dit bericht


2017-02-17De Kiekeboes nemen de krant over
De Kiekeboes van tekenaar Merho werden deze week 40! Op zaterdag 18 februari werkt Merho mee aan een De Kiekeboes-editie van Gazet van Antwerpen waarin zijn populaire stripreeks al jaren wordt voorgepubliceerd. Merho illustreert letterlijk het nieuws met tekeningen van de Kiekeboe-familie. Bij deze krant hoort ook een setje van vier wenskaarten.
De lezers van 'De Gazet' ontvangen de komende 4 zaterdagen ook een gratis e-strip van De Kiekeboes.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-16Comeback van Roel Dijkstra
Voetbalreeks Roel Dijkstra maakt zijn comeback. De avonturen van Nederlandse beste voetballer worden voortgezet door het nieuwe duo Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. In maart verschijnt het eerste nieuwe album in softcover en hardcover bij Don Lawrence Collection.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-15Oproep van Stripgids
De redactie van Stripgids is volop bezig met de voorbereidingen van het eerste nummer (van de derde reeks ondertussen) dat nog voor de zomer verschijnt.
En Stripgids nieuwe formule stelt zijn kolommen open voor externe medewerkers. Tekenaars, publicisten en journalisten die een bijdrage willen leveren aan Stripgids kunnen hun voorstel mailen naar redactie@stripgids.org. Kant-en-klare bijdragen zijn ook welkom.
De redactie zal alle voorstellen en bijdragen bespreken en in het geval van een gunstige beslissing contact opnemen met de (strip)auteur. Er is een gepast, maar bescheiden, honorarium voorzien.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-15Recht uit de ondergrond
Bij Syndicaat verscheen een compilatie van de beste Wimpie Comics tussen 2011 en 2017. Jan-Willem Spakman begon in 2010 zijn studie aan de kunstacademie ArtEZ te Zwolle in de richting Comic Design. In 2011 begon hij met het maken van Wimpie Comics als oefening voor zijn tekenhand en narratief vermogen. Sinds toen is hij niet meer gestopt met het maken van deze korte strips.
Er was al een aantal jaar het plan om een album uit te brengen, maar m'n stijl was nog niet consistent genoeg en er was nog niet voldoende materiaal. Ik maak meestal één Wimpie Comic per week, tussen opdrachten door, vertelde Spakman aan Stripgids. Veel oude strips waren alleen voor mij en wat vrienden grappig, er waren een paar strips die te grof waren voor het grote publiek, sommige waren gewoon niet grappig genoeg. In het album staan oude en recentere strips kriskras door elkaar. Ik heb nog een stuk of twintig oudere strips hertekend. Veel werk maar wel leuk om te zien hoeveel je dan gegroeid bent in die jaren. De losse cartoons geven het album een beter ritme.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-14Brabant Strip Ledendag
Op zondag 19 februari 2017 kan je terecht in Lichtervelde voor de Ledendag van Brabant Strip.
In zaal Ten Boomgaerde, Boomgaardstraat 4a, Lichtervelde.
Iedereen welkom van 13 tot 17 uur.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-13De gevoelige kracht
Gipi (Gianni Alfonso Pacinotti) werd in 1963 geboren te Pisa en maakt illustraties voor de Italiaanse uitgevers en de Italiaanse pers waar hij vaak mee samenwerkt. Hij wordt in 2006 ontdekt na publicatie van zijn indrukwekkende grafische roman Appunti per una storia di guerra waarvoor hij op het Festival van Agoulême de prijs voor het beste album in ontvangst mocht nemen. In datzelfde jaar wordt zijn verhaal Gli innocenti genomineerd voor de Eisner Awards. Zijn autobiografische (S., La mia vita disegnata male) of fictiealbums (Baci dalla provincia, Questa è la stanza, En descendant le fleuve et autres histoires) vertellen met bijzonder veel gevoel over de menselijke relaties. Gipi is een bijzonder originele auteur, realist van nature en expressionistisch naar de vorm. De kracht van zijn tekeningen en de zuivere verhaallijnen maken van hem een van de beste stripauteurs van deze tijd.
De tentoonstelling loopt van 14 februari tot 3 september in het Brussels Stripmuseum.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-12Anne Toole, Martin van der Schuijt en Femke Schaars in Ganesha
Tijdens de Dutch Comic Con 2016 was er een ontmoeting tussen Martin van der Schuijt en Anne Toole.
Ze is scenarioschrijver en heeft meegewerkt aan verscheidene games, waaronder the Witcher.
Ook is er een leuke webserie naar haar idee ontwikkelt: Alles Liebe, Annette.

Een paar maandjes terug vroeg ze aan Martin of hij iemand kende voor een kort verhaal voor het franse magazine Ganesha met als onderwerp Middeleeuwse Fantasy.
Martin heeft dat toen naar zichtzelf toegetrokken. Femke Schaars verzorgde de inkleuring toen bleek dat Martin in tijdgebrek kwam.

De 6 pagina tellende strip, Petit Heros, is nu in gedrukt exemplaar in het frans te bestellen via http://www.92bulles.fr/, waarin ook andere tekenaars hun eigen Middeleeuwse Fantasy hebben staan.
(Eric)     link dit bericht


2017-02-12Colour bee originelen

Colour bee / Coco Ouwerwerk verloot 2 originelen naar aanleiding van haar 25e verjaardag op 17 februari. Hiervoor kan je terecht op haar facebook pagina.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-12Crossover in Eppo
Hij was al aangekondigd in Eppo 3, maar volgende week zie je hem in het echt. Het korte Agent 327 verhaal De schaduw van Wu Manchu door Fred de Heij. Fred heeft een spannend verhaal geschreven en getekend waar ook nog tal van andere Eppo coryfeeën in opduiken, zoals January Jones en Rhonda.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-11RIP Jirô Taniguchi
Vandaag is mangaka Jirô Taniguchi overleden op 69 jarige leeftijd. Hij was een bruggenbouwer tussen de Japanse manga en de westerse strip. Hij laat een indrukwekkend oeuvre na, waarvan ook vele werken zijn vertaald in het Nederlands (Het dagboek van mijn vader, Herinneringen, De wandelende man, De magische berg,...).
In Europa verkocht hij meer dan een miljoen strips. Hij ontving ook verschillende Europese onderscheidingen. Zo werd Taniguchi bekroond in Angoulême in 2003 voor beste scenario.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-11Little England
Stripliefhebbers keken al enige tijd uit naar het nieuwe stripproject van Thomas du Caju. Samen met scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem maakt hij voor Dupuis Little England, het verbluffend relaas van de ondergang van een Britse kolonie. De Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een zestienjarige jongen.
November 1941. Little England is het stadje Moulmein in Birma, een verre kolonie van het Britse Rijk. Jonathan is zestien en zoon van een kolonel. Hij loopt school in de buurt van de luchtmachtbasis, maar hij kent ook het "echte" Birma, het land van pagoden, boeddhistische rebellen en ... de nachtclub Blue Moon. Archie, een Amerikaanse piloot, smokkelt Jonathan geregeld binnen in dit rijk van Duizend-en-een-nachten waar meisjes halfnaakt voorbij flaneren en militairen voor een niemendalletje op de vuist gaan. Jonathan heeft zijn hart verloren aan het Aziatische zangeresje Ruby wanneer Japan ineens Pearl Harbour aanvalt. De oorlog, die zich eerst ver weg in Europa leek af te spelen, is nu vlakbij. Als er een Brits vliegtuig wordt neergehaald, ontdekt Jonathan dat heel wat rebellen een onderkomen hebben gezocht in de Blue Moon. De jongen wil alarm slaan, maar eerst... wil hij Ruby waarschuwen.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-10Nieuw album Marc Scherbateyev
Eind februari komt het nieuwe boek van Marc Scherbateyev uit met de titel Tien Jaar Treurig.
Het is het een plaats geven van een verbroken huwelijk.
In een aantal valse versjes schrijft hij zijn grieven van zich af.
Op de linker bladzijde staat het gedicht, op de rechter de begeleidende illustratie.

Het boek komt 20 februari uit bij Comics of the West voor de prijs van € 19.
(Eric)     link dit bericht


2017-02-09Piet Heyn van Heijink
Striptekenaar John Heijink presenteert zijn strip over Piet Hein op 18 februari in museum Strips! in Rotterdam. Lunchcafé IJzerbroot wordt voor de gelegenheid omgetoverd in zeventiende eeuwse stijl. Het album krijgt de titel Poveglia, de naam van een klein Italiaans eiland vlakbij Venetië waar Piet Hein voor de Venetianen vocht tegen het koninkrijk Napels en Sicilië. De serie is een geromantiseerd verhaal over het leven van de zeeheld die eind zestiende en begin zeventiende eeuw leefde. Het eerste boek gaat over de strijd om Venetië. In het tweede deel komt de verovering van de Spaanse Zilvervloot aan bod. Mogelijk komt er nog een derde boek.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-09Strip(lees)dag in Brugge
Jan Bonneure nodigt je uit op zijn Stripdag op zondag 12 februari. Op het programma: stripverhalen proeven!
Van één tot zeven (?) uur staat zijn huis voor je open. Je kiest een strip, zoekt een luie zetel en dompelt je onder in de magische wereld van het stripverhaal, een wereld waarin de bladspiegel het haalt van de tekstballon en waar kleur zwartwit kan zijn, en omgekeerd.
Ook de inwendige mens kan rekenen op alle nodige ondersteuning, en er wordt afgerond, Nero-gewijs, met een wafeltafel.
Voor de minieme bijdrage van 5 euro is deze dag van jou! Iedereen, jong en oud, is welkom.
Geef een seintje aan Jan als je wil komen naar St-Andries Brugge 0473/573031 of janbonneure@skynet.be.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-08Strip- en kinderboekenfestival
Strips en kinderboeken zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Meer nog, gezamenlijk worden deze boekengenres het best verkocht in Vlaanderen en is België het land met het grootste aantal stripauteurs per vierkante kilometer.
Getekend, Lommel is het eerste festival in Lommel rond strips en kinderboeken en vindt plaats op zondag 12 februari 2017 van 10u00 tot 17u00 in Cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1. De inkom is gratis.
Het wordt een boeiend en gevarieerd festival dat veel meer zal zijn dan enkel de verkoop van strips en kinderboeken. Zo zullen meer dan 15 stripauteurs signeren (o.a. Jeff Broeckx, Marc Verhaegen, Mario Boon, Luc Poets en vele anderen) en zullen veel uitgevers en standhouders aanwezig zijn. Uiteenlopende lezingen en een expositie bieden een nieuwe kijk op strips. Maar er zal ook een stripveiling zijn... Kinderen kunnen deelnemen aan workshops, aanschuiven in de leeshoek of te keer gaan in de knutselhoek, aan het prijzenrad of aan onze mega-lichtbak... Het geheel zal opgeluisterd worden door levende stripfiguren en mascottes
(dirk)     link dit bericht


2017-02-07De Vlaamse verkooptop 2016
Voor de stripverkoop in Vlaanderen was 2016 geen geweldig jaar. Er werd voor het eerst in jaren een daling gemeten. De voorgaande boerenjaren voor de stripmarkt zijn mee te verklaren door de instant bestseller Amoras, waarvan in 2016 geen nieuw album verscheen.
De Kiekeboes 145 staat op plaats 4 in de algemene boekentop-20 en voert de striplijst aan die voor de rest bestaat uit de bestsellers van Standaard Uitgeverij. Jommeke, van Ballon Media, staat met een eerste titel pas op plaats 10. De top 10 wordt vervolledigd met De Kiekeboes (plaatsen 1-3), FC De Kampioenen (plaatsen 4-6), en Suske en Wiske (7-9). De Rode Ridder 250, met nieuw creatief team, vinden we op plaats 15.
De volledige top 20 vind je op stripspeciaalzaak.be.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-07Alleen in de filmzaal

De jeugdstrip Alleen van Gazzotti en Vehlman werd vertaald naar het witte doek door David Moreau. Leila, Dodji, Terry of Camille zijn ook bekend in de Lage Landen. De film vat de eerste cyclus van de stripreeks samen, waarin het mysterie van een wereld zonder volwassenen (een beetje) wordt ontrafeld.
Vanaf 8 februari speelt Seuls in de franstalige zalen.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-06De 20ste Leuvense Stripbeurs

Het begon allemaal in 1998, in Zaal Het Bad, met slechts vijftig meter aan tafels. Maar in de loop der jaren groeide de beurs uit zijn jas en verhuisde het in 2008 naar Zaal Redingenhof. Hier is ruimte voor maar liefst tweehonderd meter aan tafels, die worden bemand door stripwinkels, stripverzamelaars en striptekenaars uit België en Nederland.
Eregast dit jaar is striptekenaar Eric de Rop. Hij inktte zo'n dertig jaar lang de avonturen van Suske en Wiske, maar heeft ook zijn eigen stripreeksen. Fans kunnen bij hem aanschuiven voor een tekening.
De affiche - een illustratie van het Leuvense gemeentehuis vol stripfiguren - is dit jaar ontworpen door Leuvenaar Joris Snaet. Hij is sinds 1997 cartoonist voor de Campuskrant van de KU Leuven en tekent sinds twee jaar cartoons voor De Standaard. De prent wordt op de beurs ook te koop aangeboden op A4-formaat, in een oplage van slechts 25 exemplaren.
Ook Leuvense burgemeester Louis Toback zal van de partij zijn en zal, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag, de beurs omstreeks 11 uur een bezoekje brengen.
Zondag 12 februari 2017, van 10 tot 16 uur.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-05Heruitgave voor Evert Kwok

Bij Strip2000 / Syndikaat verschijnt een nieuwe versie van de eerste Evert Kwok op nieuw formaat.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-04The Unnamed op Kickstarter
Op Kickstarter kan je het comic project van Ivo Goeyens steunen, The Unnamed. De pitch:
1880, Noord-Frankrijk. Een mysterieuze bende geweldddadige moordenaars terroriseert de streek. De kranten noemen hen de Bijlmoordenaars. Ondanks het spoor van bloeddat ze achterlaten, kon de lokale gendarmerie hen nog niet vatten. Het onderzoek wordt nochtans geleid door de niet te onderschatten Monsieur Loup. Maar deze speurder heeft nog een geheime troefkaart: Hecate, een verschrikkelijke en mysterieuze vrouw.
Dit is geen superhelden comic, maar een 'mystery' met enkele fantasy-elementen, in een historische setting. Voor de tekeningen heeft Ivo Goeyens de Argentijnse comic artist Joel Saavedra aangetrokken.
Je hebt nog 36 dagen om dit project aan de benodigde 1900 euro te helpen.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-03Lectrr bij Ninja Tune
Cartoonist Lectrr tekent nu ook voor de social media van platenfirma Ninja Tune. Ik heb me ook afgevraagd wat ik in hemelsnaam bij een platenfirma ging doen, vertelde hij aan de Belgische krant De Standaard. De bedoeling is dat hij elke maand iets maakt, en als ik een ingeving heb, trek ik wel aan de bel. Het was natuurlijk aftasten.
Ninja Tune is het label van Matt Black en Jonathan More alias Coldcut, DJ Food, Bonobo of Cinematic Orchestra.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-03Bill Peen
Rash Comics stelt het album Bill Peen, De Paardenverduisteraar voor. Een malle en komische strip over een paardenverduisteraar in het Wilde Westen. Bill Peen lijkt op het eerste gezicht een normale paardendief, maar zijn obsessie voor deze 4-benige dieren komt hem en zijn makker telkens weer duur te staan. Tel daarbij een volhardende sheriff, zijn verliefde vriend, een onhandige posse, moderne indianen en een wellustige moeder bij op, dan heb je de ingrediënten bij elkaar voor een absurde strip met onwaarschijnlijke verhaallijnen.
Te bestellen voor 7,95 euro.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-02Guust Flater 60
Rond de zestigste verjaardag van Guust Flater is er heel wat te doen. De kantoorklerk / lanterfanter van André Franquin verscheen 60 jaar geleden voor het eerst in de pagina's van het stripweekblad Robbedoes / Spirou.
Spirou zal in het nummer 4115 van 22 februari Guust Flater in de kijker zetten. De hedendaagse auteurs van het weekblad verzinnen voor de lezers een jeugd of een oude dag voor Guust. Er worden onder andere bijdragen van Nob, Nix en Bouzard aangekondigd.
Ook in Angoulême was Guust vorige week van de partij met een tijdelijke expo. En dit terwijl je in Parijs in het Centre Pompidou nog steeds terecht kan voor een overzichtstentoonstelling.
En ook de Belgische post staat stil bij de aintiheld van Franquin, en dit met een postzegelreeks rond Guust en enkele van de kleurrijke nevenpersonages.
(dirk)     link dit bericht


2017-02-01Human Migration in het parlement

De expo HUMAN MIGRATION in het Belgisch Parlement focust op migratie vroeger en vandaag. Tot 10 maart 2017 kan iedereen deze tentoonstelling van GoodPlanet Belgium, in samenwerking met de Senaat en het Museum Shoes Or No Shoes? (SONS), bezoeken. Je kan er onder andere de tekeningen, illustraties en schilderijen van Belgisch kunstenaar Gilbert Declercq bekijken. Enzi, een jonge vrouw die Oostenrijk in 1907 verlaat voor een nieuw leven in de Verenigde Staten is één van de personages bedacht en vormgegeven door Gilbert Declercq. Een geëngageerd kunstenaar in wiens werk het thema migratie regelmatig aan bod komt.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-31De Groote Oorlog in strips
In samenwerking met de organisatie 'Getekend, Lommel': de expositie De Groote Oorlog in strips zal gedurende de hele maand februari (van 1 tot 28 februari) doorgaan in de stedelijke openbare bibliotheek van Lommel. De VZW ' Het Beeldend verhaal' stelde namelijk een expositie samen waar negen stripverhalen met als thema' De Groote Oorlog' worden uitgelicht. De volgende strips komen aan bod : The great war (Joe Sacco), Gavrilla Princip (Henrik Rehr), Medz Yeghem (Paolo Cossi), De grote slachting (Jacques Tardi), Mevrouw Livingtone (Christophe Cassiau-Haurie), Elsi en Mairi (Ivan Adriaenssens), Gewonde stad (Gerolf van de Perre), Ypres Memories (Phillippe Glogowsky) en Folies Bergère (Zidrou). Bij elk exemplaar is er een banner met uitleg en een inkijkexemplaar voorzien.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-30Workshop striptekenen voor kinderen

Zoals elk jaar organiseert de Antwerpse stripwinkel Mekanik tijdens het carnavalverlof een workshop striptekenen. Bestemd voor kinderen tussen 8 en 15 jaar gaat deze workshop door tussen dinsdag 28 februari en vrijdag 3 maart, in de namiddag. Inschrijvingsgeld bedraagt 45 euro en er zijn maximum 15 plaatsen.
Voor info: 03 234 2347 of mekanik@online.be
(dirk)     link dit bericht


2017-01-30Strip en bier in Brugge
Het Brugs Bierfestival, in het weekend van 4 en 5 februari, is niet zomaar een bierfestival, maar een evenement met een kunstig kantje. Dit jaar wordt bier in het stripverhaal in the picture gezet.
Tijdens vorige festivals presenteerden we reeds kunst & graffiti, woordkunst en beeldende kunst. De meeste mensen komen nu net niet genoeg in contact met de 'andere' strip. Op het bierfestival hebben we daarom wat minder gekende namen en debutanten uitgenodigd uit de stripwereld. Het zijn stuk voor stuk mensen die vol passie bezig zijn met tekenen en die niet altijd de aandacht krijgen dat hun werk verdient. Op de beurs zullen de tekenaars hun eigen werk verkopen en signeren en wellicht ook van een tekening voorzien.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-29Colle of nDurlie
nDurlie is een illustratrice zonder geheimen. In het echte gaat ze door het leven als Veerle Colle. Ze heeft een Master Diploma in de Audiovisuele Kunsten Film op zak, maar nDurlie geeft eerlijk toe dat haar grote passie draait rond 'verhalen vertellen'. Als je tekent bent je nergens aan verbonden en van die vrijheid houdt ze enorm. Tekenen doet ze dan ook al van het moment dat ze een potlood kon vasthouden. Vroeger draaide dit voornamelijk om fantasie, maar haar kunst evolueerde langzaam naar een kritische, humoristische uitlaatklep. In 2015 brengt ze haar eerste Graphic Novel, Ben X, uit. De strip is gebaseerd op de gelijknamige film van Nic Balthazar.
In 2012 begon nDurlie met een webcomic Colle. Sindsdien kan iedereen haar hele leven volgen. Lezers konden op die manier zien hoe ze haar filmstudies aan het RITS afronde en op zoek ging naar werk en échte liefde. Nu heeft ze deze strips gebundeld in een softcover album, te koop voor 12,5 euro.
Facebook
(dirk)     link dit bericht


2017-01-28De prijzen uitgereikt - Angoulême

Op het stripfestival van Angoulême, de hoogmis van de franstalige strip, werden de prijzen uitgereikt. Hier volgt een overzicht:
Beste album : Paysage après la bataille - Philippe de Pierpont & Éric Lambé, (Actes Sud BD/Frémok)
Speciale prijs van de jury : Ce qu'il faut de terre à l'homme - Martin Veyron (Dargaud)
Prijs voor beste reeks : Chiisakobe, tome 4 - Minetaro Mochizuki (Le Lézard Noir)
Prijs voor de ontdekking : Mauvaises filles - Ancco (Cornélius)
Prijs patrimonium : Le Club des divorcés, Tome 2 - Kazuo Kamimura (Kana)
Publieksprijs Cultura : De moordenaar van Lucky Luke - Matthieu Bonhomme (Lucky Comics)
Prijs thriller SNCF : L'Été Diabolik - Alexandre Clérisse & Thierry Smolderen (Dargaud)
Prijs voor de alternatieve strip : Biscoto, Le journal plus fort que costaud - Association Biscoto éditions (Julie Staebler & Suzanne Arhex)
Prijs René Goscinny (scenario) : Emmanuel Guibert
(dirk)     link dit bericht


2017-01-28Tentoongesteld in het ECC
Vanaf 29 januari kan je in het Europees Cartoon Centrum Kruishoutem terecht voor twee nieuwe tentoonstellingen.
Roger Penwill is een Engelse oude rot in het vak. Zijn typische 'klassieke' cartoons hebben vooral tot doel mensen aan het lachen te brengen. Hij was één van de pioniers in digitaal werk.
Daarnaast presenteert het ECC u het werk van Marcin Bondarowicz gebundeld in een tentoonstelling The Guardian of Secrets in samenwerking met het cartoonmuseum van Warschau.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-26De ziel van Leiden
De inwoners van Leiden ontvangen in hun brievenbus het gratis stripboek De ziel van Leiden. Zes Leidse tekenaars vertellen over de avonturen van journalist Joppe, stagiair bij het Leidsch Dagblad, die door zijn redacteur gevraagd wordt uit te zoeken wat er nu zo uniek is aan de Sleutelstad. Om dat te bepalen werden er sessie-avonden georganiseerd, om verhalen en anekdotes op te halen en daar de stripverhalen op te baseren. Er waren zeven thema-avonden, die resulteerden in zeven hoofdstukken.
De verhalen zitten vol met verwijzingen, grapjes, weetjes en herkenbare figuren en plaatsen die vooral de Leidenaars zullen snappen. Maar de tekenaars hebben de stad zeer aantrekkelijk op papier gekregen dus die visuele pracht zal je ongetwijfeld over de streep kunnen trekken, vertelde tekenaar Nils Bierman aan Stripgids.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-25Cosey bekroond in Angoulême
De Zwitser Cosey wint de Grand Prix van Angoulême, en volgt zo de Belg Hermann op. Deze prijs bekroont een ganse carrière in de strip.
Cosey (geboren 14 juni 1950) heet eigenlijk Bernard Cosendai. Zijn stripcarrière begon eind jaren 60 bij zijn landgenoot Derib. Hij tekent voor verschillende stripbladen, tot hij in 1975 Jonathan creëert voor Kuifje. Hij neemt de lezer mee naar verre oorden in deze vernieuwende en introspectieve strip.
Naast deze stripreeks tekent Cosey nog verschillende one-shots voor de reeksen Getekend (Le Lombard) en Vrije Vlucht (Dupuis). Verleden jaar verraste Cosey nog met zijn versie van Mickey Mouse.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-24Duke: een nieuwe reeks op 78 jaar
Op 78 jaar start Hermann een nieuwe Westernreeks, Duke. Hoofdpersoon is een echte antiheld; een marshal met zijn eigen normen, die er nochtans niet voor terugschrikt te schieten om te doden. Hij volgt het spoor van een moordende pistolero. Het scenario is weer van zoon Yves H.
Ik heb een goede gezondheid, ik ben dynamisch en het niveau van mijn tekenwerk blijft constant. Dus blijf ik voortdoen! Duke komt voor uit een complot tussen mijn zoon en Le Lombard. Toch had ik niet veel aanmoediging nodig... Duke past echter niet in hetzelfde straatje als Comanche, een western meer gericht op de jeugd. Ik wilde geen Greg na Greg maken, vertelde Hermann aan Spirou.
(dirk)     link dit bericht


2017-01-23De Kronieken van Amoras: De zaak Krimson #1
De succesvolle sage Amoras voegde een uniek verhaal toe aan het universum van Suske en Wiske. Een verhaal dat op zijn beurt weer aanleiding geeft tot nieuwe verhalen, volgens de makers, want: Niet alles is al verteld!

De Kronieken van Amoras vormen een web van verhalen, die telkens uit twee of drie albums bestaan en los van elkaar te lezen zijn. Ze geven achtergrond bij personages of brengen nieuwe mysteries aan het licht.
De eerste kroniek van Amoras neemt een duik in het niet altijd zo duistere verleden van antiheld Krimson. Ontdek zijn verhaal in 3 delen.

De zaak Krimson #1 ligt in de winkels vanaf 15 maart 2017.
(Eric)     link dit berichthet Nieuws-archief


2017-02-22 Bert op woensdag :
"Endrik 10"

Vorige keer vertelde ik over het plan om een boekje rond Endrik Maat uit Giethoorn te maken. Ik schreef een verhaal, maakte illustraties en begon die in te .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2017-02-18 Deze week in Strips : Suske en Wiske Covermaand
13 bijdrages met 27 pagina's

De Suske en Wiske cover'maand' gaat door. En volgende week nog meer en tevens de afsluiter van de reeks. Deze week begint een kort verhaal van Martin van der Schuijt en Femke Schaars .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

Geen data bekend

zaterdag 4 maart - zondag 5 maart 2017
(nl) Rijswijk - De Nieuwe StripDagen
De Broodfabriek - Volmerlaan 12 - 2288 GD Rijswijk (nl)
tijd: 10:00 - 17:00vrijdag 2 juni - zaterdag 3 juni 2017
(nl) Leeuwarden - Derde Noordelijke Stripmanifestatie
De Harmonie - Ruiterskwartier 4 - 8911 BP Leeuwarden (nl)
site: stripmanifestatie.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseumgroningen.nl
mail: mail
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Museum Strips!
(nl) Rotterdam
Wijnhaven 32 - Rotterdam (nl)
tijd:
site: stichtingstrips.nl


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2017-02-22